Logo Vakantieparken.nl Logo Vakantieparken.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Duitsland – 2024 gids

Waarom ver reizen als het moois soms zo dichtbij ligt? Net over de grens bij onze Oosterburen wemelt het van de hotspots die een bezoekje meer dan waard zijn. Van charmante vakwerksteden tot betoverende kastelen en adembenemende bergmeren. Lees snel verder en ontdek de 15 mooiste must-visit bezienswaardigheden van Duitsland.

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Duitsland – 2024 gids

Deze 15 bezienswaardigheden mag je niet overslaan in Duitsland

Duitsland staat bekend om zijn rijke geschiedenis, adembenemende landschappen en levendige steden. Of je nu de voorkeur geeft aan natuurlijke schoonheid of de levendige sfeer van een stad, Duitsland biedt voor ieder wat wils. Deze gids neem je mee op een reis langs 15 onmisbare bezienswaardigheden in Duitsland, variërend van nationale parken tot charmante vakwerksteden. Let’s explore!

Basteibrug in Saksisch Zwitserland

mooie brug in de rotsen, in een natuurgebied
Basteibrug, Saksisch Zwitserland

We trappen de lijst met de mooiste bezienswaardigheden van Duitsland af met het nationaal park Saksisch Zwitserland in Saksen. Dit nationale park ligt tegen de grens van Tsjechië, en herbergt een van de mooiste bruggen van het land: de Basteibrug. 

Deze brug strekt zich uit over een groep steile rotsen die ongeveer 300 meter boven de rivier de Elbe uittorent. Dat garandeert niets anders dan een adembenemend uitzicht op de diepe kloof eronder. De Basteibrug is overigens niet de enige reden om de Sächsische Schweiz te bezoeken. Als natuurliefhebber kun je hier ook volop genieten van wandel- en fietsroutes, variërend van lange afstanden tot gezinsvriendelijke paden.

Slot Neuschwanstein 

Wit kasteel op een berg
Slot Neuschwanstein

Te midden van de betoverende bergen van Beieren pronkt een van ‘s werelds mooiste kastelen: Slot Neuschwanstein. Dankzij zijn ligging in de bosrijke omgeving lijkt het kasteel rechtstreeks uit een sprookje te zijn ontsnapt. Het zal je dan ook niet verwonderen dat Disney haar sprookjeskasteel op Slot Neuschwanstein heeft gebaseerd.  

Een avontuurlijke klim van 1,5 kilometer leidt je naar de poorten van het kasteel. Ben je minder goed ter been? Dan kun je kiezen voor een ritje met de shuttle bus of treintje. Eenmaal binnen word je betoverd door de grandeur van het interieur. Maar wees voorbereid: toegang is alleen mogelijk onder begeleiding van een gids. Met de populariteit van dit kasteel is het slim om voor je bezoek tickets te bemachtigen

Burcht Eltz

sprookjesachtig kasteel, herfstkleurige bomen op achtergrond
Burcht Eltz

Slot Neuschwanstein mag dan misschien wel het bekendste kasteel van Duitsland zijn, maar de Eifel heeft haar eigen verborgen juweel: Burcht Eltz. Dit betoverende kasteel, diep verscholen in een vallei en omgeven door weelderige bossen, is een absolute must-see voor vakantiegangers in de regio.

Wat Burcht Eltz zo uniek maakt? Het kasteel heeft alle oorlogen doorstaan sinds de oprichting en is altijd in handen gebleven van dezelfde familie. Een ware getuige van de geschiedenis dus. Tijdens je bezoek kun je genieten van een prachtig staaltje architectuur met 35 hoge woontorens, vele erkers, puntdaken en vakwerkconstructies. 

TIP: Combineer je bezoek aan Burcht Eltz met een uitstapje naar het charmante stadje Cochem.

Partnachklamm

Kloof met een helder blauwe rivier in het midden
Partnachklamm

Ben je klaar voor avontuur? Trek je wandelschoenen aan, pak je camera en dwaal langs de kronkelende paden van de Partnachklamm. Deze indrukwekkende kloof in het uiterste zuiden van Duitsland is ruim 700 meter lang en heeft rotswanden van 80 meter hoog. De Partnachtrivier voert smeltwater van gletsjers naar de smalle kloof, wat zorgt voor een helderblauwe kleur

Vooral tijdens de wintermaanden biedt Partnachklamm een prachtig schouwspel: meterslange ijspegels, bevroren watervallen en rotsblokken bedekt met een dikke laag ijs. Het lijkt wel alsof je rechtstreeks in de wereld van de film Frozen bent gestapt. In de zomermaanden transformeert Partnachklamm tot een levendige oase van groen en kleur. 

De Moezelvallei 

Vallei met glooiende heuvels met wijnranken, rivier de moezel in het midden
De Moezelvallei

De Moezelvallei mag ook absoluut niet ontbreken op de lijst van mooiste plekken in Duitsland. Met maar liefst 9000 hectare aan wijngaarden verspreid over 125 schilderachtige wijndorpen, zullen wijnliefhebbers hier volledig in hun element zijn. Van heerlijke wijnen tot schitterende wijnhuizen, de Moezelvallei heeft het allemaal in overvloed.

In tegenstelling tot wat velen denken, draait het in de Moezelvallei niet alleen om wijn. De regio is ook uiterst geschikt voor fiets- en wandeltochten, dankzij de schilderachtige landschappen. Daarnaast kun je tijdens je avonturen neerstrijken in een van de vele knusse dorpjes, waar de warme gastvrijheid en lokale lekkernijen op je wachten. 

Tip: Vakantiepark in de Moezel

Ferienresort Cochem vormt de ideale uitvalsbasis voor een onvergetelijke vakantie langs de oevers van de Moezel. Verwen jezelf met een verblijf in een pittoresk Duits vakwerkhuis, omgeven door de rust en schoonheid van de omgeving. Voor de liefhebbers van golf is er de mogelijkheid om een ontspannend potje te spelen op de 9- of 18-holes baan. Ook voor de jongere gasten biedt het vakantiepark een scala aan activiteiten. Van avonturen in de Kids Club tot plezier in het zwembad en op de luchttrampoline, er is altijd iets leuks te beleven.

Rothenburg ob der Tauber 

Straat in een middeleeuwse stad met kleurrijke huisjes
Rothenburg ob der Tauber

Reis terug in de tijd en laat je betoveren door de magie van de Middeleeuwse stad Rothenburg. Terwijl je door de kronkelende steegjes wandelt, komt de geschiedenis tot leven en krijg je een beeld van hoe het leven er eeuwen geleden werkelijk uitzag.

Het historische hart van Rothenburg wordt nog altijd omarmd door imposante stenen stadsmuren, die teruggaan tot de 14e eeuw. En wat is er nu beter dan de stad te bewonderen vanaf deze eeuwenoude muren? Neem een wandeling langs de muur en geniet van uitzichten over de schilderachtige straatjes en historische gebouwen van Rothenburg. 

De Königssee

Een blauw meer dat wordt omgeven door steile bergwanden
De Königssee

Laat je betoveren door een ander natuurwonder in Duitsland: de Königssee. Dit meer wordt omgeven door steile bergwanden die op sommige plaatsen loodrecht het water in duiken, waardoor het vaak vergeleken wordt met de majestueuze Noorse fjorden.

De Königssee nodigt uit tot ontspanning te midden van de prachtige natuur. Of je nu kiest voor een rustige boottocht over het kristalheldere water, een avontuurlijke wandeling langs de stille oever, of gewoonweg geniet van het adembenemende uitzicht vanaf een van de vele uitkijkpunten, de Königssee zal je verrassen met haar ongerept schoonheid.

Berchtesgaden

Bergdorp met kleurrijke huizen, sneeuwtoppen van de Alpen op de achtergrond
Berchtesgaden

Als je dan toch bij de Königssee bent, moet je ook zeker een bezoek brengen aan het nabij gelegen bergdorp Berchtesgaden. Met de majestueuze Alpen op de achtergrond biedt dit idyllische dorp in Zuid-Duitsland een perfecte mix van geschiedenis, natuur en avontuur.

Verken het Koninklijk Paleis van Berchtesgaden en laat je betoveren door de charmante straatjes en traditionele Beierse architectuur. Proef de lokale keuken in gezellige restaurants en geniet van het adembenemende uitzicht op de omringende bergtoppen.

Monschau 

authentiek duits dorp met gekleurde huizen en een rivier
Monschau

Voor een authentiek stukje Duitsland moet je beslist naar Monschau reizen, een charmant stadje in de Eifel. De kleurrijke vakwerkhuizen geven Monschau zijn unieke uitstraling. Voeg daar de sierlijke kronkels van de Rur rivier aan toe, en je hebt het perfecte recept voor een magische ervaring. 

Terwijl je door de geplaveide straten van de binnenstad dwaalt, word je betoverd door de historische architectuur die teruggaat tot de Middeleeuwen.

Neem de tijd om neer te strijken op een van de gezellige terrassen en laat de unieke sfeer van het stadje op je inwerken. De must-see bezienswaardigheden van Monschau? Het imposante Rode Huis, een van de meest opvallende gebouwen van de stad die nu dienst doet als museum, en de majestueuze burcht die hoog boven de stad uittorent.

Vakantiepark tip: Gemunder Ferienpark Salzberg

Op zoek naar een fijn vakantiepark in de buurt van Monschau? Op slechts 20 minuten rijden bevindt zich het prachtige Gemunder Ferienpark Salzberg. Dit luxueuze park is gelegen op een heuvel in de Eifel, wat resulteert in een adembenemend panorama over het glooiende landschap. Naast het verkennen van het charmante Monschau, biedt het park de mogelijkheid om de omliggende valleien, bossen, heuvels te verkennen middels fiets- of wandeltochten.

Zugspitze 

Houten huisje op een grasveld met hoge, spitze bergen op de achtergrond
Zugspitze

Waan je op grote hoogte en ontdek de adembenemende schoonheid van de Zugspitze, het hoogste punt van Duitsland (2.962 meter). Gelegen in de schilderachtige Beierse Alpen, biedt de Zugspitze een spectaculair panoramisch uitzicht over vier landen. 

In de zomer lokt de Zugspitze avonturiers met alpine wandelingen, uitdagende klimroutes en mountainbike-ervaringen. De wintermaanden transformeren de berg tot een waar winterwonderland, waar je kunt genieten van onvergetelijke ski-, snowboard- en langlauf avonturen. 

Zwarte Woud

Uitzicht met glooiende heuvel die in elkaar overgaan
Zwarte Woud

Het Zwarte Woud strekt zich uit over een gebied van maar liefst 11.100 vierkante kilometer in het zuidwesten van Duitsland. De naam 'Zwarte Woud' is te danken aan de dichte naaldbossen die zo donker lijken dat ze het landschap een mysterieus tintje geven.

Met zijn overvloedige natuur is het de perfecte plek om te ontspannen of actief bezig te zijn. Natuurliefhebbers en outdoor-enthousiastelingen kunnen hier genieten van wandelen, fietsen en andere buitenactiviteiten. Bovendien staat de regio bekend om zijn traditionele ambachten, waaronder de productie van de beroemde koekoeksklokken.

Heidelberg

stad aan een rivier, met een brug over de rivier. En een kasteel boven de stad op een heuvel
Heidelberg

Op zoek naar een stad vol historie en romantiek in de deelstaat Baden-Württemberg? Dan moet je in de bruisende studentenstad Heidelberg zijn. Deze stad charmeert bezoekers met zijn sfeervolle Altstadt, kronkelende straten, historische gebouwen en de kronkelende rivier de Neckar – waarlangs de groene oevers de ideale plek vormen voor een zomerse picknick.  

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de stad is de kasteelruïne Heidelberg. Een schattig treintje, Heidelberger Bergbahn, brengt je naar de top, waarna een je een mooi uitzicht hebt over de oude binnenstad. Deze bezienswaardigheid is zeker een bezoekje waard!

Bodensee

Helderblauw, groot meer. Aan de zijkant groen land en dorpjes
Bodensee

Op de grens van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk schittert de prachtige Bodensee, het grootste meer van het land. De natuur van Duitsland blijft ons verrassen. Een rustige boottocht over het meer. Een avontuurlijke surfsessie of ontspannen suppen? Aan waterpret geen gebrek!

Verken schilderachtige dorpjes en charmante steden langs de oevers en vergeet niet een wijngaard in de omgeving te bezoeken voor een rondleiding en proeverij. Aan de Bodensee is genoeg te beleven voor een paar dagen vol plezier.

Nationaal Park Jasmund

Krijtrotsen met groen er boven op, die uitmonden in een blauwe zee
Nationaal Park Jasmund

Nope, je waant je niet in Griekenland bij het zien van deze foto. Dit is Duitsland. We reizen af naar het schiereiland Jasmund in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Hier ligt Nationaal Park Jasmund, bekend om z'n gigantische krijtrotsen die uit de Oostzee omhoog schieten.

De ster van de show? Dat is de Königsstuhl, die 118 meter boven de zee uittorent en een waanzinnig uitzicht over het azuurblauwe water biedt. Naast die indrukwekkende rotsen heeft dit park ook nog eens een boeiend ecosysteem. Je vindt er weelderige bossen, kabbelende beekjes en allerlei unieke planten- en diersoorten.

Berlijn

Brandenburger Tor op een plein met veel toeristen
Brandenburger Tor, Berlijn

Tot slot kan de Duitse hoofdstad niet ontbreken op de lijst van de mooiste bezienswaardigheden. Hier voel je de echo's van het verleden vermengd met moderne vibes, waardoor een unieke en levendige sfeer ontstaat. Bezoek historische monumenten zoals de Berlijnse Muur en de Brandenburger Tor, en laat je verwonderen door de diverse architectuur die de stad rijk is. Naast de levendige geschiedenis, biedt Berlijn een culturele hotspot met een boeiende kunstscene, trendy cafés en bruisende markten.

Op vakantie naar Duitsland!

Nu je bekend bent met de prachtige bezienswaardigheden die Duitsland te bieden heeft, is het tijd om je ervaring compleet te maken met een onvergetelijk verblijf. Of je nu droomt van een vakantiepark verscholen in de bossen, met heerlijke wellness-faciliteiten om te ontspannen, of een plek waar je trouwe viervoeter welkom is, er is voor elk wat wils.

Wij helpen je graag bij het kiezen van een vakantiepark in Duitsland dat perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften. Laat je betoveren door de natuurlijke schoonheid van Duitsland en geniet van een onvergetelijke vakantie.



Auteur: Lieke