Logo Vakantieparken.nl Logo Vakantieparken.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Mag je permanent op een vakantiepark wonen?

Mag je permanent op een vakantiepark wonen?

Vakantieparken zijn in Nederland populaire bestemmingen voor vakanties en korte uitjes. En met zo’n heerlijk vakantiegevoel zou je ongetwijfeld willen wonen op een vakantiepark. Je eigen huisje of bungalow en alles dichtbij. Of heerlijk in de natuur, waar het rustig is en je er gemakkelijk uit kan. Maar is dat eigenlijk wel toegestaan in Nederland? We leggen het je hieronder in detail uit.

Wat de wetgeving zegt

Het antwoord is kort: Nee, permanent wonen op een vakantiepark is in Nederland in principe niet toegestaan. Vakantieparken zijn namelijk bedoeld voor tijdelijk verblijf en niet voor permanente bewoning. Dit is vastgelegd in verschillende wetten en regels die gelden voor vakantieparken. Zo is er de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Deze wet regelt onder andere dat gronden en gebouwen in Nederland een bepaalde bestemming moeten hebben. Dit is vastgelegd in het bestemmingsplan van de gemeente waar het vakantiepark zich bevindt. In dit bestemmingsplan worden de regels en voorschriften vastgesteld die bepalen waarvoor de grond en de opstallen op die grond gebruikt mogen worden. Vakantieparken hebben doorgaans een recreatieve bestemming en zijn dus niet bedoeld voor permanente bewoning. Het is dan ook niet toegestaan om permanent te wonen op een plek met een recreatieve bestemming.

De reden dat permanente bewoning op vakantieparken niet is toegestaan, heeft te maken met de oorspronkelijke functie van deze parken: het bieden van tijdelijke huisvesting voor mensen die op vakantie zijn of recreëren. Het toestaan van permanente bewoning zou kunnen leiden tot een veranderende functie van het park, waardoor het zijn oorspronkelijke doel als recreatieve voorziening verliest. Bovendien zijn vakantiewoningen vaak niet geschikt voor permanente bewoning vanwege hun beperkte woonvoorzieningen en lagere bouw- en isolatiestandaarden.

Persoonsgebonden gedoogbeschikking

Er zijn enkele uitzonderingen op de regel dat permanente bewoning op vakantieparken niet is toegestaan. In sommige gevallen kan de gemeente besluiten om een persoonsgebonden gedoogbeschikking af te geven. Dit betekent dat een specifieke persoon, onder bepaalde voorwaarden, toestemming krijgt om tijdelijk of permanent op een vakantiepark te wonen. Dit gebeurt echter alleen in uitzonderlijke situaties. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er sprake is van een tijdelijke situatie, zoals het wachten op een andere woning of als er sprake is van een persoonlijke noodsituatie. Het is belangrijk om te benadrukken dat een persoonsgebonden gedoogbeschikking geen permanente oplossing is en geen recht geeft op permanente bewoning.

Vakantieparken naar woonparken

In de afgelopen jaren zijn er ook initiatieven ontstaan om vakantieparken om te vormen tot woonparken, waarbij de recreatieve bestemming wordt aangepast naar een woonbestemming. Dit kan een oplossing bieden voor mensen die permanent op een vakantiepark willen wonen en voor de toenemende druk op de woningmarkt. Echter, dergelijke initiatieven zijn afhankelijk van de medewerking van de gemeente en het is niet gegarandeerd dat een vakantiepark daadwerkelijk omgevormd kan worden tot een woonpark.

Tot slot

Concluderend is het in Nederland over het algemeen niet toegestaan om permanent op een vakantiepark te wonen. De regelgeving hieromtrent wordt bepaald door de gemeente waarin het vakantiepark zich bevindt en kan per gemeente verschillen. Er zijn uitzonderingen en situaties waarin permanent wonen op een vakantiepark wordt gedoogd of tijdelijk is toegestaan, maar het is belangrijk om te beseffen dat dit geen garantie biedt voor de toekomst. Het is daarom aan te raden om altijd navraag te doen bij de betreffende gemeente en het vakantiepark over de mogelijkheden en regels omtrent permanent wonen op een vakantiepark.



Auteur: Marloes