Logo Vakantieparken.nl Logo Vakantieparken.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De leukste pretparken van Nederland? Dit is de top 15!

Zin in een dag vol plezier, spanning en onvergetelijke avonturen? Stap dan een pretpark binnen! Nederland telt maar liefst 40 pretparken met spannende achtbanen, betoverende shows en avontuurlijke attracties, dus er is genoeg te ontdekken. Bekijk onze selectie met de 15 leukste pretparken voor een te gek dagje uit!

De leukste pretparken van Nederland? Dit is de top 15!

Pretparken in Nederland

Nederlandse pretparken bieden een breed scala aan avonturen voor jong en oud, maar welke zijn nu echt de moeite waard? Wij hebben het voor je uitgezocht! Iedereen kent natuurlijk de betoverende wereld van de Efteling en de spannende achtbanen van Walibi Holland, maar wij hebben ook de kleinschalige pretparken onder de loep genomen. Lees verder en ontdek de leukste pretparken van Nederland. 

Efteling

Holle Bolle Gijs, Efteling

De Efteling staat al jaren aan de top als het gaat om populariteit in Nederland. Als het grootste en best bezochte pretpark van het land trekt het jaarlijks miljoenen bezoekers van alle leeftijden. Dit pretpark biedt een betoverende ervaring voor zowel jong als oud. Verlies jezelf in het magische Sprookjesbos, waar klassieke verhalen tot leven komen, of voel de adrenaline stromen tijdens een spannende rit in attracties zoals de Python of Baron 1898. 

 ⮕ Scoor alvast je ticket voor de Efteling en voorkom lange wachttijden voor de ingang.

 ⮕ De Efteling biedt diverse leuke overnachtingsmogelijkheden. Van een comfortabel verblijf in vakantiepark Bosrijk en Loonsche Land tot een betoverend verblijf in het Efteling Hotel. 

Duinrell 

Tikibad, Duinrell

Duinrell is een absolute topper en staat op de tweede plek van de meest populaire en druk bezochte pretparken in Nederland. Met meer dan 40 attracties en het subtropisch zwemparadijs Tikibad, compleet met een scala aan glijbanen en een buitenbad, biedt Duinrell een ongeëvenaarde mix van avontuur en waterpret. Of je nu op zoek bent naar opwinding in de attracties of ontspanning in het zwembad, Duinrell heeft voor ieder wat wils. Beleef een dag vol plezier en sensatie in dit veelzijdige park!

 ⮕ Tip: Verblijf op vakantiepark Duinrell en geniet van een comfortabel vakantiehuis of een kampeerervaring op de camping of glamping. Extra leuk: bij een verblijf op het vakantiepark ontvang je gratis toegang tot de attracties en het Tikibad. 

Walibi Holland

Achtbaan Goliath, Walibi Holland

Voor de echte adrenaline junkies is Walibi Holland in Biddinghuizen the place to be. Dit pretpark is niet alleen de thuisbasis van de meeste achtbanen in Nederland, maar biedt ook de meest intense ervaringen voor waaghalzen. Neem bijvoorbeeld Goliath, de hoogste en snelste achtbaan van het land, die zelfs de meest ervaren thrillseekers op de proef stelt. Maar het is niet een en al spanning, het park heeft ook genoeg attracties die geschikt zijn voor het hele gezin. 

 ⮕ Vergeet ook zeker niet de legendarische Fright Nights te ervaren tijdens Halloween, waar het park wordt overgenomen door angstaanjagende wezens en spanning en sensatie gegarandeerd zijn. 

Toverland 

Attractiepark Toverland

Wat in 2021 begon als een indoor-speelwereld, is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste attractieparken van de Benelux, met maar liefst 6 betoverende themawerelden. Stap binnen in de wereld van Ithaka, waar het oude Griekenland tot leven komt en je de langste, hoogste en snelste houten achtbaan van de Benelux kunt ervaren: Troy. Of laat je verwelkomen in de Magische Vallei, met een weelderige groene oase vol kletterende watervallen en imposante rotspartijen. Hier geniet je van dromerige en avontuurlijke attracties. 

 ⮕ Lekker overnachten in de buurt van Toverland? Laat de betovering voortduren op Landal Domein de Schatberg

Safaripark Beekse Bergen

Safaripark, giraffe snuffelt aan auto, bomen op achtergrond
Autosafari Beekse Bergen

Ervaar de wonderen van de natuur tijdens een safari door Safaripark Beekse Bergen, het grootste dierenpark van de Benelux. In tegenstelling tot een standaard dierentuin, biedt dit park een ware safari-ervaring door de natuur. Stap aan boord van een safaribus of kies voor een avontuurlijke autosafari en ontmoet leeuwen, giraffen en olifanten van dichtbij. Dat is nog eens wat anders! Naast deze opwindende safaritochten biedt het park ook speeltuinen en educatieve shows, waardoor het de perfecte bestemming is voor gezinnen en natuurliefhebbers. 

 ⮕ Overnachten in de Beekse Bergen? Dat kan! Word wakker met uitzicht op de dieren vanuit het Safari Hotel, ontwaak met een prachtig uitzicht over de savanne in het Safari Resort, of geniet van het ultieme buitenleven in een bosrijke omgeving bij Lake Resort.

Julianatoren

Attractiepark Julianatoren

Julianatoren in Apeldoorn is een attractiepark dat speciaal is ontworpen voor de jongste avonturiers. Met bekende vrienden als Jul & Julia en spannende attracties zoals de Achtbaan en de Draaimolen is dit park perfect voor gezinnen met kinderen tussen de 2 en 10 jaar. Met meer dan 60 attracties en shows is er genoeg te beleven! 

Bovendien is het park compact opgezet, waardoor de attracties dicht bij elkaar liggen en er weinig loopafstand nodig is. Er zijn ook voldoende zitplekken om te ontspannen terwijl de kinderen zich vermaken, fijn! Julianatoren is een plek waar avontuur en plezier hand in hand gaan.

Drievliet 

Drievliet, gelegen in Den Haag, is een familiepark met attracties voor jong en oud. Beleef de opwindende Chute, een vrije val van 13 meter, of trotseer de Formule X, waar de supervette achtbaantrein je in slechts 2 seconden van 0 naar 70 km/u schiet. Of wat dacht je van de Tijdmachine, een interactieve fietsattractie waarbij je inspanning wordt beloond met hoogte. Op warme dagen zorgen de spetterende waterattracties voor de nodige verkoeling. 

Slagharen 

Achtbanen in Slagharen

Cowboys, saloons en goudzoekers…je vindt het in Slagharen. Dit attractiepark staat in het teken van het Wilde Westen, waardoor het een unieke sfeer heeft. Geniet van attracties zoals de Gold Rush, de Mine Train en de Wild West Adventure. 

Naast diverse attracties, kun je in het park ook genieten van Aqua Mexicana voor een verfrissende duik, of een klimavontuur beleven op Black Hill Ranger Path (beide tegen betaling en afhankelijk van beschikbaarheid). Dit maakt Slagharen niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. 

 ⮕ Voor gasten van het vakantiepark van Slagharen is de toegang tot zowel het attractiepark als het waterpark Aqua Mexicana inbegrepen.

Avonturenpark Hellendoorn 

Ben jij klaar voor avontuur? Betreed Avonturenpark Hellendoorn! Dit park biedt een diverse mix van attracties, shows en avontuurlijke zones voor alle leeftijden. Wat begon als een theehuis met speeltuin is uitgegroeid tot een volwaardig attractiepark. Van de opwindende achtbaan Balagos tot de verfrissende wildwaterbaan Sungai Kalimantan en het legendarische piratenschip Het Galjoen. Daarnaast is er het speciale attractiegebied 'Dreumesland' voor de kleintjes, zodat het hele gezin plezier kan beleven!

Madurodam 

mensen kijken naar miniatuurgebouwen
Madurodam

Natuurlijk mag Madurodam niet ontbreken op de lijst van populaire attractieparken in Nederland. Dit unieke miniatuurpark toont de pracht van Nederland met gedetailleerde replica’s van beroemde gebouwen en landschappen. Met interactieve tentoonstellingen en attracties zoals de Madurodam Express, is een bezoek aan dit park zowel vermakelijk als leerzaam. Waar is Nederland groot in? Je ontdekt het in Madurodam: een stad vol attracties, doe-dingen en miniaturen. Of je nu met je gezin, vrienden of partner gaat, Madurodam biedt plezier voor iedereen. 

Deltapark Neeltje Jans 

Waterpark Aquasplash, Neeltje Jans

Op zoek naar een verfrissende verandering van de alledaagse attractieparken? Duik dan in de wereld van Deltapark Neeltje Jans! Dit unieke park is als werkeiland een onderdeel van de Oosterschelderkering en biedt een scala aan attracties en activiteiten die jong en oud zullen boeien. Verlies jezelf in de fascinerende tentoonstellingen en films over de geschiedenis en het belang van de Deltawerken. 

Ontdek hoe Nederland zich verdedigt tegen het water en de rol van de natuur in het kustgebied. Van het bewonderen van de indrukwekkende stormvloedkering tot het herbeleven van de ramp van 1953 in de Delta Experience, er valt hier van alles te beleven. En voor waterpret kunnen kinderen zich uitleven in het waterpark Aquasplash. 

 ⮕ Wil je je bezoek aan Neeltje Jans nog uitbreiden met een dagje strand? Kies dan voor comfort en verblijf in het nabijgelegen vakantiepark Roompot Water Village

BillyBird Park Hemelrijk 

Het strand aan de waterplas bij BillyBird Park Hemelrijk

BillyBird Park Hemelrijk is een uitgebreid recreatieoord met een waterplas en een verscheidenheid aan attracties en speelplekken. Bij mooi weer kun je ontspannen op het strand terwijl de kinderen zich vermaken in het zand, het water of op de sportvelden. Voor de durfals zijn er spannende pretparkattracties om van te genieten. En zelfs als het weer wat minder is, hoef je je geen zorgen te maken! Binnen is er genoeg te beleven, van avonturen in de ballenfabriek en de binnenspeeltuin tot een ritje op de botsauto's. 

Plopsa Indoor Coevorden

Plopsa Indoor Coevorden

Een sombere, regenachtige dag in het vooruitzicht? Geen zorgen! Bezoek Plopsa Indoor Coevorden en laat de kinderen zich uitleven in de betoverende wereld van Studio 100. Ontdek attracties zoals de K3-Brandweermolen, de Maya-speeltuin en de Wickiebaan, terwijl jullie genieten van de vrolijke sfeer van dit indoor speelparadijs. Van ontmoetingen met geliefde Plopsa-figuren tot spannende attracties en leuke shows, er is voor elk gezinslid iets te beleven. Perfect voor kinderen tot ongeveer 10 jaar oud. 

Familiepark Mondo Verde

Botanische tuin, Mondo Verde

Dit veelzijdige themapark, gelegen in het Limburgse Landgraaf, is opgedeeld in drie unieke delen: wereldtuinen, dieren en attracties. Hoewel je in Mondo Verde geen spectaculaire achtbanen zult vinden, is een dagje uit met het gezin zeker een succes. Verken de prachtige Japanse, Portugese en Italiaanse tuinen en laat je betoveren door de diverse flora en fauna. Kinderen kunnen zich uitleven in het waterspeelparadijs, de zweefmolen of de skydive, terwijl ouders genieten van de prachtige natuurlijke omgeving. Oh, en vergeet niet om dieren te spotten!

 ⮕ Als je dan toch in Zuid-Limburg bent, waarom zou je dan niet volop genieten van het prachtige heuvellandschap en de kenmerkende bourgondische levensstijl? Maak je uitstapje compleet door te verblijven op vakantiepark Landal Hoog Vaals en dompel jezelf onder in het ultieme vakantiegevoel.    

Tivoli

Kinderpretpark Tivoli

Tivoli is een kinderpretpark in Nijmegen, waar de kleinschaligheid zorgt voor een overzichtelijke en gezellige sfeer, met korte wachttijden. Speciaal ontworpen voor kinderen tot ongeveer 10 jaar oud, biedt het park een scala aan leuke attracties en activiteiten om van te genieten. Terwijl de kinderen zich vermaken met de achtbaan, botsauto's, treintjes, draaimolens en trampolines, kunnen ouders heerlijk ontspannen op de talrijke zitgelegenheden. Ervaar samen een dag vol plezier en avontuur in dit kinderparadijs. 

Tips voor een geslaagd pretparkbezoek

  • Controleer voor vertrek de actuele openingstijden van het park en de attracties. Niets is vervelender dan aankomen en ontdekken dat het park – of je favoriete attractie – gesloten is. 

  • Koop alvast online tickets om lange wachtrijen voor de ingang te voorkomen. Bovendien levert dit soms een early bird korting op! 

  • Draag comfortabele schoenen om lange wandelingen te kunnen maken zonder zere voeten. 

  • Raadpleeg de plattegrond van het pretpark vooraf en stippel je route uit om tijd te besparen. Hoewel een strak schema niet nodig is, is een globaal idee van de attracties die je wilt bezoeken handig.

  • Veel pretparken hebben tegenwoordig hun eigen app. Download de officiële app van het park zodat je de actuele wachttijden kunt bekijken.

  • Plan rustmomenten in tussen het attractie-plezier om even bij te komen en te genieten van de sfeer van het park. 

  • Houd aanbiedingen en kortingen in de gaten. Veel pretparken bieden speciale deals aan voor bepaalde dagen of groepen, zoals familiekortingen, seizoensaanbiedingen of combitickets met andere attracties in de omgeving.

Wanneer is het beste moment om een pretpark te bezoeken?

Tijdens alle feestdagen en schoolvakanties is het hoogseizoen in pretparken, wat resulteert in lange wachtrijen. Probeer deze drukke momenten te vermijden en geef de voorkeur aan doordeweekse dagen, aangezien deze over het algemeen rustiger zijn. 

Heb je kinderen? Profiteer dan van studiedagen voor docenten of maak gebruik van de vrije middagen op woensdag. Als je toch gebonden bent aan vakanties en weekenden, kom dan zo vroeg mogelijk op de dag

Bovendien leidt mooi weer vaak tot een toename van de drukte in pretparken, dus geef de voorkeur aan een grijze dag. Een paar wolken zal de pret niet bederven, maar het kan wel helpen om de drukte te verminderen. 

Wat neem je mee naar een pretpark? 

  • Stevige schoenen

  • Zonnebrand 

  • Pet of hoed 

  • Paraplu of poncho

  • Water en snacks 

  • Optioneel: dikke trui of diverse lagen kleding 

  • Optioneel: zwemkleding

  • Optioneel: een slot om je kinderwagen vast te maken aan een lantaarnpaal of hek 

Het leukste pretpark van Nederland?

Dat hangt helemaal van jouw voorkeur af! Nederland barst van de pretparken die garant staan voor plezier en avontuur. Of je nu op zoek bent naar adrenaline-pompende attracties, betoverende shows of educatieve ervaringen, er is altijd wel een pretpark dat aan jouw wensen voldoet. Dus verzamel je familie en vrienden, koop je tickets, en bereid je voor op een dag vol onvergetelijke herinneringen in de leukste pretparken van Nederland! 



Auteur: Lieke