Chat with us, powered by LiveChat
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Vakantiebelevenissen

Er was eens… het Zwarte Woud in Duitsland

Er was eens… het Zwarte Woud in Duitsland

Het Zwarte Woud, ik zou liever het Groene Woud zeggen, of misschien het land van Hans en Grietje, want de beroemde Schwarzwälder Kersentaart komt ook hier vandaan.

De naam zelf roept allerlei beelden op van ruige natuur en dichte bossen. Dit bosrijke gebergte ligt in zuidwest Duitsland en grenst in het zuiden en westen aan het dal van de Rijn.

Met 1493m hoogte is de Feldberg de hoogste top hier en misschien denk je dat de naam van het ‘Zwarte Woud’ voortkomt uit duistere legendes, dan moet ik je helaas teleurstellen, de naam is ontstaan door de vele naaldbomen die een hele donkere kleur hebben.

Heb ik jullie nu heel bruut met beide benen op aarde terecht laten komen? Laat ik je dan nu ook vertellen, dat er wel degelijk heel veel sagen en legenden uit deze streek komen en sommige hebben best wel een beetje een duister verleden. Zijn jullie er klaar voor?

Legendes uit het Zwarte Woud

Veel verhalen hier gaan over dwergen en heksen, tovenaars en magiërs, monniken en nog veel meer wezens die allerlei bovennatuurlijk krachten bezaten en gebruikten. Ten goede of ten kwade… je kent het wel.

Laat het sprookje beginnen. Er was eens…

 • de Mummelsee aan de voet van de Hornisgrinde, een meer waar waternimfen zouden wonen.

 • een klooster op de Fremersberg, waar de Franciscaner monniken geesten vingen, in een zak stopten en naar de klopgeestgraven brachten. (oh ja die goeie oude Ghost Buster herinneringen, maar of dat nou zo goed is weet ik niet.)

 • de Yburg, een burcht waar een mysterieus vat overheerlijke wijn zou staan, alleen kan niemand deze vinden  en in het dorpje Yberg zelf zeggen ze dat er ooit een heer geld gaf aan een herder, genoeg om zijn eigen huis te bouwen… een plaats om op de to-do lijst te zetten of niet?

 • Schloss Rodeck, een slot dat hoog boven het dorpje Kappelrodeck uittorent en decennia lang aan een aristocratische familie toebehoorde. De wonderschone dochter werd verliefd op een boerenjongen, een liefde die haar vader verbood. Ze liep weg en leefde als kluizenaar in de rotsen midden in een wijngaard. De rotsen staan bekend als de Dasenstein en het meisje werd door de plaatselijke bevolking gezien als goede heks die de gewassen zegende. Tegenwoordig heet de locale wijn dan ook Hex von Dasenstein en ze produceren hier een aantal zeer bekende wijnen. In 1982 is de Spätburgunder (Pinot Noir) uitgeroepen tot beste wijn in Europa en werd geschonken tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Reagan tijdens zijn bezoek aan Bitburg.

Oké… terug naar de realiteit

Het Zwarte Woud is een streek met bossen, bergen en groene valleien, als je een natuurliefhebber bent wordt je zeker verliefd op deze regio van Duitsland.

Wanneer je wandelt in de bossen, zie je hoe het leven er jaren geleden uit heeft gezien, de huizen in de dorpjes zijn zelfs vele honderden jaar oud.

Een vakantie in het Zwarte Woud neemt je mee terug in de tijd, het lijkt wel of de tijd heeft stilgestaan, het landschap en de dorpjes zien er nog steeds hetzelfde uit. Wist je dat dit gebied de beste koekoeksklokkenbouwers ter wereld herbergt? Wijngaarden, kastelen, mythen en tradities komen hier samen.

De stad Freiburg ligt ook in het Zwarte Woud en er wordt gezegd dat het één van de zonnigste en warmste plekken van het land is.

De toeristische Schwarzwaldhochstrasse is een autoroute die dwars door het gebied loopt, het is een schitterende route met even prachtige uitzichten. De Mummelsee ligt aan deze route en is ook zeker een bezoekje waard. Evenals het Duitse Klokkenmuseum die je ook langs de weg vindt.

Wandelen, zwemmen, skiën… het is allemaal mogelijk in het Zwarte Woud, afhankelijk van het seizoen. Het is dat deel van Duitsland waar je kunt ontsnappen uit het dagelijkse leven en je stil laat verwonderen over de prachtige bijna onsterfelijke natuur, alles in perfect evenwicht.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nog geen beoordelingen)
Waardeer dit artikel
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Gerelateerd nieuws

 • vakantie in Rijnland-Palts Kamperen in de Loreley
 • Kamperen op de Loreley is een van de heerlijke manieren om van een vakantie in Duitsland te genieten. Wij gingen met de caravan op stap, voor dat echte gevoel van vrijheid, stoppen wanneer je wilt en een kop koffie drinken voor je eigen deur, al is het maar op een parkeerplaats.

 • vakantie in Nedersaksen Wandelen in de Harz
 • Een wandelvakantie is een heerlijke manier om alles te vergeten. Met onelegante wandelschoenen aan je voeten, de wind door je haren en een rugzak op je rug, laat je het dagelijks leven bijna direct achter je. Op internet zag ik een wandelvakantie waar je je individueel op kon inschrijven, vol is vol.Het laatste nieuws

 • De Provence in geuren en kleuren De Provence in geuren en kleuren
 • Voor mij is de Provence het land van geur, kleur en smaak en het is dan ook een plek waar ik steeds weer na teruggetrokken wordt. Vroeger gingen we er al heen in de zomer, volgepakt in de auto op weg naar ons vakantiehuisje in een slaperig dorpje of soms (als we geluk hadden) op een vakantiepark.

 • Voor ieder wat wils aan de Costa Blanca Voor ieder wat wils aan de Costa Blanca
 • Een goedkope vlucht naar Alicante, maar dan? Waar willen wij onze vakantie aan de Costa Blanca doorbrengen? Als ik alleen was geweest was dat nog niet zo’n probleem geweest, maar ik ging op vakantie met vrienden en hun twee dochters van 18 en 19.

Vakantiepark Ferienpark Waldbrunn
Ferienpark Waldbrunn


Het vakantiepark Waldbrunn is dichtbij de hoogste berg van het Odenwald, het Katzenbuckelplateau gelegen en ligt midden in het natuurpark.


038-3330101