Chat with us, powered by LiveChat
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Vakantiebelevenissen

vakantie in Gelderland

Koester de liefde voor de natuur in Gelderland

Heb je ooit nagedacht over waarom mensen zich zo fantastisch voelen als ze de natuur intrekken? Serieus, hier geldt wel, “kom je over de hond, dan kom je ook over de staart’.

Ik heb zo’n vriend, een goede vriend absoluut, maar als je haar voorstelt om te gaan kamperen of lekker te gaan wandelen, wordt zij niet direct enthousiast. Het directe tegenvoorstel is dan ook om natuur op de TV te kijken, bij voorkeur de Nieuwe Wildernis met een bak popcorn op schoot.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind Discovery channel geweldig, maar weet je… er gaat gewoon niets boven de echte natuur. Ik heb zelfs een hangmat voor haar gekocht, om het hele ‘buitengebeuren’ aantrekkelijker te maken. Het kost wel wat overredingskracht, maar dan gaan we toch. Na de tocht voelt ze zich geweldig en ze roept zelfs ’waarom doen we dit niet vaker’. Zei je dit echt? Serieus? Maar dat is wat een vriendschap uniek maakt, toch?

Waarom houden we van de natuur?

Het klinkt heel eigenaardig, het effect dat de natuur op ons heeft, het is in feite een soort moeder voor ons. Dat gevoel dat we van haar moeten houden lijkt bijna wel biologisch geprogrammeerd.

Waarom:

Omdat de natuur ons leert dat er niets mis is met ons. Je hebt geen spiegel nodig, er is geen racisme of classicisme. Er zijn geen gewichtsproblemen. Alle verscheidenheid die je je kan voorstellen is ondergedompeld in een wereld van schoonheid.

Omdat het ‘tijdloos’ is, in de natuur wordt de tijd niet wordt gemeten in uren, niet met één of andere dure Rolex ofzo. Liever gezegd, de natuur leert ons matigheid en geduld, ga LANGZAAM, zoals het groeien van bomen.

Omdat in de natuur matigheid de sleutel is. In het dagelijks leven worden we bijna opgevoed met het gevoel dat we altijd maar meer moeten hebben. De natuur? Die kent dit niet. Harmonie en balans zijn de sleutel om te overleven in de natuur.

Omdat de cyclus van leven en dood niet vergeten mag worden. De natuur leert ons dat, telkens weer. Het herinnert je eraan dat je gelukkig moet zijn, elke seconde die je leeft.

De natuur leert ons wie we werkelijk zijn, het geeft je een comfortabel gevoel in je eigen huid, het leert je de betekenis van vrede, rust en krachtin jezelf.

Het is een soort magie die je kunt zien in iemands ogen…

Natuur kijken op televisie is één ding, een heel ander ding is de natuur in haar schoonheid te bewonderen en te ontrafelen. Het geeft een ander soort magie, één die je langer bij blijft.

Ik herinner me een bezoek aan de provincie Gelderland, nationaalpark de Hoge Veluwe om precies te zijn, waar de natuur een indrukwekkend thuis heeft gecreëerd. Het was geweldig. De wilde natuur is fantastisch, maar dat je deze schoonheid kon zien reflecteren in de ogen van andere bezoekers was pas echt interessant. Ze hadden het allemaal, die schittering in hun ogen, de verbazing en de rust kan dit vind je niet overal.

Ik had ook de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de steden Nijmegen en Arnhem. Het muZIEum in Nijmegen is een echt aanrader. Hier ervaar je hoe het is om blind te zijn, een bijzondere ervaring. Deelnemen aan het verkeer of op vakantie zonder dat je wat kan zien? Hier beleef je het in het pikdonker. Nee ik vertel verder niets, laat je verrassen…

In Arnhem, op de rechteroever van de lage Rijn, spreken de geschiedenis en cultuur een eigen taal, het Nederlands Openluchtmuseum is een echte must-see en dan natuurlijk het nationaalpark de Hoge Veluwe, waar ik je al over vertelde.

Kasteel Doorwerth is ook zeker een mooie plek, slechts een paar kilometer van Arnhem.

Als iemand mij zou vragen wat mijn meest complete ervaring in de natuur was en daarna hetzelfde voor cultuur en geschiedenis en zo, dan hebt eigenlijk maar 1 antwoord: Gelderland. Burgers Zoo en het Openluchtmuseum nemen het leerzame en geschiedkundige gedeelte voor hun rekening (je kan zelfs een combinatiekaartje kopen). Hoewel dan doen het iets verder weg gelegen Dolfinarium, de Apenheul, het Nederlands Watermuseum ook. Kunst en Cultuur worden afgestreept in het museum voor de moderne kunst en het Kröller-Müllermuseum.

Dit is de plek waar ik deze vriendin mee naar toe ga nemen voor haar volgende verjaardag. Een weekendje weg in Gelderland, we kiezen een paar dingen uit die we willen zien en we duiken vol in de pracht van deze provincie. En ik verwacht ook zeker een ‘waarom doen we dit niet vaker’. Wens me maar vast succes!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nog geen beoordelingen)
Waardeer dit artikel
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Gerelateerd nieuwsHet laatste nieuws

  • De Provence in geuren en kleuren De Provence in geuren en kleuren
  • Voor mij is de Provence het land van geur, kleur en smaak en het is dan ook een plek waar ik steeds weer na teruggetrokken wordt. Vroeger gingen we er al heen in de zomer, volgepakt in de auto op weg naar ons vakantiehuisje in een slaperig dorpje of soms (als we geluk hadden) op een vakantiepark.

  • Voor ieder wat wils aan de Costa Blanca Voor ieder wat wils aan de Costa Blanca
  • Een goedkope vlucht naar Alicante, maar dan? Waar willen wij onze vakantie aan de Costa Blanca doorbrengen? Als ik alleen was geweest was dat nog niet zo’n probleem geweest, maar ik ging op vakantie met vrienden en hun twee dochters van 18 en 19.

Vakantiepark Scherpenhof
Scherpenhof


Vakantiepark Recreatiecentrum de Scherpenhof ligt op het randje van de Veluwe, dicht bij Deventer en is zeer uitgebreid.

Vakantiepark Rhederlaagse Meren
Rhederlaagse Meren


Wat wilt u doen deze vakantie? Zonnen, zeilen, surfen, eten, varen, paardrijden, fietsen en kamperen. Op Camping Jachthaven Rhederlaagse Meren is het allemaal mogelijk, maar er is meer!

Vakantiepark Lichtenvoorde
Lichtenvoorde


De natuur verwelkomt u op het park Lichtenvoorde. Dit park ligt aan de waterkant, diep in de bossen. Uw ontspanning staat bij dit park centraal.

Vakantiepark Esmeer
Esmeer


In de luwte van het de Veluwe ligt het vakantiepark recreatiepark Arnhem. Op het park kunt u kamperen of een van de accommodaties huren.


038-3330101