Chat with us, powered by LiveChat
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Vakantiebelevenissen

Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Een bekend spelletje voor kinderen in een nieuwe klas, maar als je er over nadenkt… wat neem je eigenlijk allemaal mee op vakantie? De standaard 20kg ruimbagage behoort tot het verleden, als je gaat vliegen in nu nog maar 10kg handbagage gratis. Wil je meer meenemen, dan moet je bijbetalen. We blijven natuurlijk zuinige Nederlanders, maar hoe gaan zwemkleding, kleren, toiletspullen en ‘al die schoenen’ in dat kleine koffertje passen… en ik ben echt geen schoenenfanaat. Voor één of twee weken vakantie ga je toch niet alleen met je wandelschoenen op pad. Oké die trek je onderweg aan, maar dan heb je nog slippers, een paar makkelijke schoenen en nog een paar ballerina’s (of pumps) voor bij een jurkje ‘s avonds. Dat valt best mee toch? Ik ben absoluut een groot voorstander van zo licht mogelijk op vakantie gaan, zo kan ik namelijk meer souvenirs en andere leuke dingen mee terug nemen. Maar hoe mijn reisgenoten zo rond de 10 tot 12 kilo kunnen zitten is mij echt een raadsel.

Wat de boer niet kent…

Ik hoor vaak de vraag… wat nemen de Nederlanders allemaal mee als ze op vakantie gaan? Op de camping in Spanje of het vakantiepark in Duitsland zie je hele kratten vol met eten en lekkere dingen uit de auto komen (of de caravan, want dan kan je nog meer meenemen). Maar ja pindakaas, hagelslag, drop en stroopwafels zijn toch echt niet te krijgen in het buitenland, nergens smaakt de kaas zo goed als in Nederland en stiekem geldt dat ook voor de koffie en thee. Tenminste dat vinden veel mensen. Ik denk persoonlijk dat er zo veel meegenomen wordt, omdat mensen zeker weten dat ze dat lekker vinden. Iets nieuws proberen kan best wel een uitdaging zijn. Vrienden van mij zijn hiervan het ultieme voorbeeld, hij eet het liefst Hollandse pot, zij probeert graag zo veel mogelijk lokale specialiteiten. Op hun bruiloft hadden ze zelfs gekscherend het buffet in tweeën gedeeld, de ene helft voor ‘alleseters’ (kloko’s) en de andere helft voor ‘wat de boer niet kent… dat eet hij niet’.

’s Lands wijs ’s Lands eer

Voor mij is het een sport om zo te eten zoals de locals dat doen. Zo zit je de ene keer tussen allemaal Franse zakenlui in een kleine boulangerie in Parijs. Lekker genieten van alle drukte met een kop koffie en mandje met baguette, croissant en boter en jam. Dan krijg je een full English breakfast in Engeland, waardoor je de rest van de dag niets meer hoeft te eten. Nog een ander moment wordt er in de Oekraïne een bord polentapap, een vette worst en een stuk ‘zweetkaas’ onder je neus gedrukt. Keuze in ontbijt? Die is er niet, het is daar eten wat de pot schaft. Onverwacht, onbekend… heerlijk toch? Ik heb nog nooit iets gekregen wat echt niet te eten was. Toch moet ik eerlijkheidhalve toegeven dat ik in Indonesië wel wat gesmokkeld heb. 3x per dag nasi goreng was mij toch wel wat te veel van het goede en banana-jaffles zijn ook gewoon echt heel lekker. Is de Nederlandse kaas echt beter dan de Franse? Het is niet te vergelijken vind ik. Zie jij jezelf al zitten op vakantie in Frankrijk met een goed glas wijn en een ‘blokje Gouda’? Het past gewoon niet, dit roept om een echt Frans kaasplankje met Camembert, Roquefort of Brie.

Koffieleuten

Dat moment van de eerste kop koffie ’s ochtends, de geur van dit ‘zwarte goud’ en dan de cafeïne die door je aderen vloeit. Daar kan ik zo van genieten. Maar als echte koffieliefhebber kan je het op vakantie toch wel eens moeilijk hebben. Vakantie in Italië, het mekka voor koffieliefhebbers, met espresso, cappuccino of een lungo, door een Barrista voor jou gemaakt en dan genieten met iets lekkers erbij. Helaas valt koffie in veel andere landen onder de categorie slootwater. In Duitsland is het regelmatig een slappe bak, de Engelse theedrinkers serveren een kopje waar je de bodem nog kan zien of nog erger, je krijgt een schepje poederkoffie in een mok heet water. Indonesië is een land waar veel koffie vandaan komt, toch is dit ook het land waar ik het slechtste bakkie ooit geproefd heb. Het roosteren hebben ze niet overal de knie, daarna worden de bonen soort van gemalen, in een kopje gedumpt en heet water erover. In tegenstelling tot losse thee zinkt koffiegruis niet… iets waar je zeker achter zult komen als je nietsvermoedend een lekkere slok neemt. Ik moet zeggen, ik snap die Nederlanders, die hun eigen koffie meenemen op reis, wel!

Ik ga op vakantie en ik neem mee… een rol drop en misschien wat stroopwafels om weg te geven. Hoe vaak ben ik al niet, aan het einde van de vakantie, mijn geplette mueslirepen en totaal verkruimelde sultana’s onderin mijn tas tegengekomen. Meegenomen omdat het misschien wel handig zou zijn voor tussendoor, maar er vervolgens niet aan toe gekomen. Er is zo veel lekkers te krijgen in alle landen, vers, smaakvol en onbekend… ik moet het gewoon proeven, het is puur genieten. Nee, er gaat geen eten meer mee, maar zwemkleding daarentegen, die pak ik als eerste in.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nog geen beoordelingen)
Waardeer dit artikel
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Gerelateerd nieuwsHet laatste nieuws

  • De Provence in geuren en kleuren De Provence in geuren en kleuren
  • Voor mij is de Provence het land van geur, kleur en smaak en het is dan ook een plek waar ik steeds weer na teruggetrokken wordt. Vroeger gingen we er al heen in de zomer, volgepakt in de auto op weg naar ons vakantiehuisje in een slaperig dorpje of soms (als we geluk hadden) op een vakantiepark.

  • Voor ieder wat wils aan de Costa Blanca Voor ieder wat wils aan de Costa Blanca
  • Een goedkope vlucht naar Alicante, maar dan? Waar willen wij onze vakantie aan de Costa Blanca doorbrengen? Als ik alleen was geweest was dat nog niet zo’n probleem geweest, maar ik ging op vakantie met vrienden en hun twee dochters van 18 en 19.


038-3330101