Chat with us, powered by LiveChat
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Vakantiebelevenissen

Genieten in Boedapest

Genieten in Boedapest

Hongarije en Boedapest is voor velen een land en stad waar je door heen rijdt op weg naar Oostenrijk of Roemenië of het Balaton. Als je dan ook nog ontdekt dat je niet perse dwars door de stad hoeft en zo behoorlijk wat drukke wegen kunt omzeilen, is iedereen blij. Vakantie vieren is niet alleen reizen naar de vakantiebestemming maar onderweg genieten is ook heerlijk. Velen gunnen zich daar niet de tijd voor. Gelukkig maakten en hadden wij hier wel tijd voor en ontdekten een schitterende Hongaarse stad, met recht een van de meest bezochte steden van Hongarije.

20 augustus in Boedapest

We hoorden van onze hongaarse kennissen in Roemenië dat Boedapest op 20 augustus op zijn mooist zou zijn. Het was inderdaad een heel bijzondere ervaring. We hadden voor twee nachten een slaapplaats in een naburig dorp geboekt en gingen met de bus naar de stad, dus zonder verkeershectiek en parkeersproblemen. Eerst even wat informatie over de dag zelf ; de hongaren vieren op 20 augustus St Stefandag-nationale feestdag , dit was de eerste koning van Hongarije en oprichter van het koninkrijk in 1083 op inderdaad 20 augustus. De festiviteiten in de stad beginnen met het hijsen van de vlag en dan barst het los. De hele dag is alles open, zowel de winkels als musea als restaurants als terrassen. Niemand heeft haast en gelukkig is de stad groot dus niemand heeft last van elkaar. We kwamen ogen en oren tekort. De live muziek en volksdansgroepen gaven op diverse plaatsen in de stad hun eigen voorstelling. De Hongaren zijn trots op hun volksdans en de daarbij behorende muziek, deze traditie wordt door velen levend gehouden. De straatmarkten met lokale en toeristische producten zijn gezellig. De topper van deze dag was wel het vuurwerk. In de namiddag wordt de hoofdweg langs de Donau afgesloten voor alle verkeer, op zich al heel bijzonder als u weet hoeveel duizenden auto’s hier dagelijks over heen rijden. Je ziet overal mensen met kussens en kleine stoeltjes sjouwen op zoek naar een mooi plekje langs de Donau aan de oever of gewoon midden op straat. Duizenden mensen verzamelen zich voor het vuurwerk. Dus wij deden hier lekker aan mee. De vuurwerkshow was spectaculair. Vanaf de diverse bruggen over de Donau , vanaf de boten op de rivier en de over aan de overkant werd een professionele en onvergetelijke show weggegeven. Als koning Stefan I dit had geweten, was zijn hart sneller gaan kloppen. Het is wel duidelijk dat de Hongaren trots op hun land zijn met Boedapest als vlaggenschip. Het was een lange maar ook indrukwekkende dag.

Boedapest

De stad Boedapest is de grootste stad van Hongarije en de zevende grote stad van de Europese Unie. In totaal zijn we een keer of vijf in deze stad gestopt voor een dag of wat voor het ontdekken van weer andere mooie plekjes. Winkelen in Boedapest is een fantastische belevenis. U vindt hier grote winkelcentra, maar ook kleine zijstraatjes met unieke boetiekjes en hoofdstraten met winkels in alle soorten en maten. De sfeer op de markt was duidelijk anders dan op een Nederlandse markt, waarschijnlijk vanwege de taal en het duidelijk ander aanbod van producten, maar toch. Het leek net of alles veel meer in de buitenlucht lag, bijvoorbeeld vis. De blauwe winkelstraat is heel bijzonder, zeker als je deze niet verwacht. Hier is niet alles blauw maar wel veel! Er is een winkel waar alleen maar blauwe producten worden verkocht. Uit eten gaan in deze stad is een uitdaging, het aanbod van restaurants is zo groot dat je een luxe probleem hebt en dus moet kiezen.

De metro van Boedapest is heel handig als je het systeem door hebt. Je suist met vliegende vaart van de ene mooie plek naar de andere bezienswaardigheid zonder dat je in de gaten hebt hoe snel je gaat, heel geruststellend. We namen een dagkaart en dan is het heel betaalbaar. De Donau met de diverse bruggen was elke keer weer een unieke ervaring. De ene brug is mooier dan de andere maar elke brug geeft de stad een eigen stukje sfeer. Ik herinner me een prachtig terras langs de Donau waar we tot halverwege de nacht gezeten hebben. We dronken wat, bewonderden de boten op de rivier, keken mensen die elk op eigen manier genoten. Een brug was alleen toegankelijk voor wandelaars en de andere voor elke vorm van verkeer en daar zaten wij tussen, je blijft kijken. Van het maken van een boottocht over de rivier is het nooit gekomen, maar je weet maar nooit. Mijn huidige levenspartner is half roemeens en half hongaars en hij is nog nooit in Boedapest geweest! Ik hoop dat hier nog verandering in komt, deze stad verveelt nooit.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nog geen beoordelingen)
Waardeer dit artikel
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Gerelateerd nieuws



Het laatste nieuws

  • De Provence in geuren en kleuren De Provence in geuren en kleuren
  • Voor mij is de Provence het land van geur, kleur en smaak en het is dan ook een plek waar ik steeds weer na teruggetrokken wordt. Vroeger gingen we er al heen in de zomer, volgepakt in de auto op weg naar ons vakantiehuisje in een slaperig dorpje of soms (als we geluk hadden) op een vakantiepark.

  • Voor ieder wat wils aan de Costa Blanca Voor ieder wat wils aan de Costa Blanca
  • Een goedkope vlucht naar Alicante, maar dan? Waar willen wij onze vakantie aan de Costa Blanca doorbrengen? Als ik alleen was geweest was dat nog niet zo’n probleem geweest, maar ik ging op vakantie met vrienden en hun twee dochters van 18 en 19.






038-3330101