Chat with us, powered by LiveChat
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Vakantiebelevenissen

vakantie in Belgische Kust

Kunt u het geheim bewaren van de Belgische kust?

Wilt u een geheim horen? Natuurlijk, dat wil toch iedereen. Geheimen zijn vaak heel intrigerend en dit geheim dat tijdens één van mijn reizen ontdekte, is er één die zelfs de meest wereldwijze reizigers zal fascineren… het geheim van de Belgische Kust.

Voel je niet bezwaard dat jij en de meeste reizigers het hebben overgeslagen (dat verging mij net zo) en er zijn meer plaatsen in Europa waar je heen kunt gaan om te luisteren naar de verhalen van de golven, te genieten op het strand en lekker te ontspannen bij een heerlijke cocktail aan het water.

Maar het geheim van de Belgische kust is er één… die je echt moet horen

Toegegeven, ik ben niet de grootste fan van social media. Ik heb weliswaar een account (kan ook moeilijk anders tegenwoordig), maar ik zal niet snel de eerste prijs voor ‘overactieve gebruiker’ winnen. Maar goed ik ben online en mensen kunnen me zelfs vrij eenvoudig vinden. Dit werd laatst nog eens bewezen toen een oude schoolvriend contact zocht, ze gaat trouwen. Ik heb geen hekel aan bruiloften, maar ik ben er ook niet gek op. Ik leg ze de ‘vuren van Mordor’ niet aan de schenen en dat was waarschijnlijk voldoende reden voor haar om me uit te nodigen voor haar bruiloft in België.

Je mag het niet verder vertellen hoor, maar mijn zin om die bruiloft te bezoeken, niet zo groot, de zin om naar België te gaan, enorm! Ik was er nog nooit geweest, dus ik hoefde niet heel lang na te denken over deze ‘kleine reis’.

Dus daar ging ik. Ze ging trouwen in De Haan, een bruiloft aan het strand van de Belgische kust en ik hoor jullie al denken, ahhhhhh. Oké, ik moet toegeven dat ik mijn beslissing om naar de bruiloft te gaan grotendeels te danken heb aan mijn goede vriend, ‘de almachtige Google’, die mij liet zien hoe geweldig deze regio in het echt is.

De badplaats de Haan ligt ergens halverwege tussen Oostende en Zeebrugge, een mooie centraal gelegen plek. Eén van de dingen die mij meteen opvielen waren de Belle Epoque villa’s, met de rieten daken en de tuinen, simpelweg geweldig, alsof ik in Wonderland terecht gekomen was.

k kwam ’s avond aan, het was eind augustus, en na even bijpraten, besloot ik eerst te gaan slapen voor een frisse start de volgende morgen – Ik had tenslotte, op aanraden van mijn vrienden, besloten om er een korte vakantie aan de Belgische Kust van te maken.

De ochtend begon goed met een lekker ontbijt in het Beaufort, een plaatselijk restaurant, eigenlijk een mix van ontbijten moet ik zeggen. Ik genoot van de specialiteiten zoals de beroemde wafels, romige yoghurt, heerlijke bessen, Belgische koffie, croissants en gebak.

Na het ontbijt was het tijd om in actie te komen, namelijk om naar het strand te gaan. Onderweg naar het strand zag ik pas echt waarom de Haan zo bekend is als vakantiebestemming voor gezinnen. Je ziet hier veel mensen met een bakfiets, stampvol met kinderen en strandspullen, families die op weg zijn naar zee. Na wat zonnebaden en genieten in het water, besloot ik om zelf de Belgische kust verder te ontdekken, zodoende mijn vrienden vrij te laten om hun eigen dingen te doen, ik wilde ze niet tot last zijn, had ik bedacht.

Dus ging ik naar Blankenberge…

Het geweldige van de Belgische kust is dat je eenvoudig van de ene naar het andere badplaats reist met de kusttram. Deze rijdt van de Panne dichtbij de Franse grens tot Knokke Heist, vlakbij de Nederlandse grens en stopt onderweg bij 68 stations. Je kunt een kaartje kopen op het station of in de tram zelf, deze laatste zijn iets duurder. Daarnaast is de wachttijd nooit veel meer dan 15 minuten bij alle haltes.

Mijn eindstation was Blankenberge en tot mijn grote verrassing belandde ik midden in het jaarlijkse bloemencorso (wordt schijnbaar elke laatste zondag van augustus gehouden). Meer dan 20 praalwagens schitterend versierd met verse bloemen werden begeleid door muziekkorpsen en dansgroepen… een prachtig display van kunst, talent en pracht. Helaas kon ik niet heel lang blijven, maar wow wat heb ik genoten! Dit had ik niet verwacht zo aan de Belgische Kust.

Te zee… of niet te zee

De volgende dag wilde ik een tikkeltje avontuur aan mijn verblijf aan de Belgische kust toevoegen, dus stond ik vroeg op om naar de Panne te gaan. Het idee was om daar meteen ook te overnachten, om zo het meeste uit mijn dag te halen. Wat was het hier oogverblindend! Eén van de dingen die er meteen uit sprong was de mooie haven en de jachten met de witte zeilen en natuurlijk de vuurtoren met de rood-witte strepen.

Ik wist dat het strandzeilen al in de 16e eeuw in België was uitgevonden. Het strand is breed en zeker lang genoeg, dus waarom zou ik deze sport, waar de oude Egyptenaren al van droomden, niet eens uitproberen? Hoe kwam ik daar zo bij? Omdat het er supergaaf uit ziet en ik mijn rijvaardigheid door en door ken (in dit geval zeker niet ‘fast en furious’). Het strand van de Panne leek me ideaal, als ik niet meer zou kunnen stoppen, zeil ik toch gewoon helemaal naar Duinkerken. Laat me je dit vertellen, het was echt zo gaaf. Ze adverteren het als plezierig en nog ontspannend ook en dat is het ook echt.

Alles bij elkaar, ontdekte ik dat De Panne een geweldige badplaats is voor buitensporten. Aan de ene kant kan je strandzeilen, er is zelfs een strandzeilschool in De Panne, waar je voor ongeveer 13 euro per uur les kunt nemen. Aan de andere kant vind je de kitesurfers en dan is daar nog het natuurreservaat de Westhoek, waar je uren kunt rondkijken.

Een diner in de Oesterput in de Panne is absoluut een aanrader, een geweldige plek met fantastische zeevruchten en het thema rond vis draagt bij tot de heerlijke sfeer van deze plek. Het eten aan de Belgische kust wil je gewoon niet missen. België is perfect.

De stad Brugge, die zo op elke ansichtkaart past, ligt niet ver van de Belgische kust en je kunt hier rustig een dagje rondkijken.

Eigenlijk verliep mijn ontdekking- en verkenningstocht van de Belgische kust perfect en het is een ervaring die ik zeker nog eens wil beleven. Het was echt zo’n ‘er was eens’ moment, dat werkelijkheid werd.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nog geen beoordelingen)
Waardeer dit artikel
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Gerelateerd nieuws

  • vakantie in Vlaams-Gewest Vlaanderen beleven zoals in de stripverhalen
  • Weet je, veel mensen denken dat een vakantie in België best wel duur is (net zoals Zwitserland en Engeland). De waarheid is, dat je met een goede planning en research vooraf, gemakkelijk zonder zak vol geld naar België (of waar dan ook ter wereld) kunt reizen.

  • vakantie in Ardennen De Belgische Ardennen, de poort naar schitterende natuur
  • Eén van de meest ‘bewuste’ zomerkeuzes van mensen is of ze hun vakantie zullen doorbrengen aan de kust of in de bergen, vooral als ze van beiden houden. De zee biedt een unieke schoonheid met een rustige uitstraling, maar de indrukwekkende bergen en hun oneindige mysteries, zijn misschien nog wel aantrekkelijker.Het laatste nieuws

  • De Provence in geuren en kleuren De Provence in geuren en kleuren
  • Voor mij is de Provence het land van geur, kleur en smaak en het is dan ook een plek waar ik steeds weer na teruggetrokken wordt. Vroeger gingen we er al heen in de zomer, volgepakt in de auto op weg naar ons vakantiehuisje in een slaperig dorpje of soms (als we geluk hadden) op een vakantiepark.

  • Voor ieder wat wils aan de Costa Blanca Voor ieder wat wils aan de Costa Blanca
  • Een goedkope vlucht naar Alicante, maar dan? Waar willen wij onze vakantie aan de Costa Blanca doorbrengen? Als ik alleen was geweest was dat nog niet zo’n probleem geweest, maar ik ging op vakantie met vrienden en hun twee dochters van 18 en 19.

Vakantiepark Sunparks Oostduinkerke
Sunparks Oostduinkerke


Het vakantiepark Oostduinkerke is gelegen in Vlaanderen en ligt aan de prachtige kust. Er worden hier verscheidene luxe vakantiehuizen en chalets verhuurd.

Vakantiepark Park de Haan
Park de Haan


Het vakantiepark de Haan ligt in het mooie Vlaanderen aan de bruisende Belgische kust. Iedereen droomt toch van een huisje aan zee op 3,5km afstand van De Haan.


038-3330101