Chat with us, powered by LiveChat
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Vakantiebelevenissen

Een kleine gids voor het kleine Idromeer in Italië

Een kleine gids voor het kleine Idromeer in Italië

Het Idromeer is eigenlijk gewoon de mooiste van alle kleine meren in Italië, het ligt in Valle Sabbia en helemaal niet ver het grootste Italiaanse meer, het Gardameer.

Elke reisgids zou moeten beginnen met een kleine beschrijving over de omgeving van dit stukje water, dat wordt omringd door hoge, majestueuze bergen en met kleine middeleeuwse dorpjes zoals Bagolino, Bondone en Idro op de oever.

Op het water zijn vaartuigen van meer dan 10PK niet toegestaan en het is dan ook echt de ideale bestemming om te zeilen, vissen en windsurfen. Over vissen gesproken, het Idromeer is de plek om op forel te vissen, het staat er zelfs om bekend.

De bergen rondom het meer bieden fantastische mogelijkheden om te wandelen en klimmen, met diverse routes om te proberen!

Verona is anderhalf uur rijden en twee en een half uur naar Venetië.

Een klein meer, maar een grote schat

Het Idromeer is 12km lang en op het breedste punt 2km breed, met een maximum diepte van 122m en de omringende bergen die oprijzen tot 1400m, is het een rijstkorrel tussen de Alpen op de kaart.

Oké, dit was het statistische gedeelte, nu snel door met wat je hier gaat zien en beleven. Het uitzicht is namelijk schitterend, bijna hemels te noemen, met de natuurlijke rotsachtige stranden, ze zijn nog makkelijk te bereiken ook.

’s Middags is het perfecte moment voor ‘windsporten’, met een niet te sterke wind, maar precies hard genoeg om uitstekend te kunnen kitesurfen, zeilen en surfen. ’s Avonds zijn er de heerlijke temperaturen om bij de genieten op een terras, terwijl het meer ’s ochtends zo glad is als een spiegel. De enige golven worden gemaakt door de kajakkers en roeiers.

Als je wilt vissen heb je wel een vergunning nodig natuurlijk, maar die kan je voor een paar euro al kopen bij het postkantoor.

En even tussen jou en mij gezegd… het grootste pluspunt van het Idromeer is dat er geen muggen zijn, de wind heeft ze meegenomen en dat vind ik echt helemaal niet erg.

De hoge bergen zijn best… hoog

De bergen rond het Idromeer zijn echt ideaal voor wandelen en fietsen in de zomer, maar ook om in de winter te skiën. Als je vanaf het water begint met lopen zijn de paden best steil, maar het uitzicht dat je boven hebt is het allemaal waard. De “watervalroute” is het meest populaire wandelpad en loopt vanaf het dorp Crone omhoog naar de top van de Perle. Het smokkelaarspad neemt je mee over de ruigste stukken langs de oever en het is de enige verbinding tussen Vesta en Baitoni.

Gaver is de beste plek om te skiën in de winter, maar in de zomer is dit echt het paradijs voor wandelaars. Een half uurtje met de auto richting Passo Crocedomini (1985m). De paden vanaf Piana del Gaver nemen je mee langs meren, zoals Lago de la Vacca, Lago Bruffione en andere.

De route boven Anfo, aan de westkant van het meer is een aanrader voor fietsers. Deze neemt je mee door Passo Maremone, Maniva en Crocedomini voor je terug gaat richting het Idromeer. Ben je fan van Via Ferrata dan moet je naar de pas boven Casto. Deze 3 uur durende route met twee Tibetaanse bruggen en de “Stretta di Luina”, een verborgen wereld in een kloof, waar je net boven het water langs gaat, het is echt onvergetelijk.

De cultuur is net zo mooi als het meer

De middeleeuwse dorpjes geven de cultuur rond het Idromeer in Italië het beste weer, de oude kerkjes en forten zijn natuurlijk wel erg populair bij de toeristen. Toch hebben de dorpjes, zoals Anfo, Lemprato en Crone, hun eigen charme, met kronkelende steegjes en hofjes. In Lemprato zijn zelfs overblijfselen van een Romeins dorp gevonden. De geschiedenis van het dorpje San Giacomo gaat terug naar de 9e eeuw en de kerk was ooit een bedevaartsplek. Roca d’Anfo is een oud militair fort uit de 15e eeuw, op bevel van Napoleon volledig gerestaureerd. De oude Venetiaanse trap met 600 treden en uitkijktoren zijn het meest indrukwekkend en deze zijn meteen ook het hoogste gedeelte van dit oude bouwwerk.

Italiaans eten, lokale wijn… de perfecte atmosfeer

Als jullie van de Italiaanse keuken en lokale specialiteiten houden, dan zullen jullie de gastronomie aan het Idromeer echt geweldig vinden. Van vers gevangen vis tot speciale kazen, vergezeld door de vriendelijke sfeer en prachtige uitzicht, het is echt hemel op aarde.

Probeer zeker een de ‘malfatti’ Bagoss pasta met speciale salamisaus, stoofpotjes met wild, gegrild vlees, polenta van de bekende Storo mais en de Bagoss kaas. Het water loopt mij al in de mond, zeker als je het laat samengaan met een plaatselijke wijn, bijvoorbeeld één uit Trentino of uit de wijnstreek Franciacorta.

Ben jij er klaar voor om deze kleine Italiaanse parel te ontdekken?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 stem(men), gem. 4.33 van 5) sterren
Waardeer dit artikel
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Gerelateerd nieuws

  • Vind je eigen Quantum of Solace aan het Gardameer Vind je eigen Quantum of Solace aan het Gardameer
  • Je hebt vast wel eens van het Gardameer gehoord… ook als je er alleen maar tijdens de aardrijkskundelessen op school van hebt gehoord, dat geldt voor veel van ons… en is onze Quantum of Solace. Wat? Wacht even… Misschien moeten we daar even op inzoomen.

  • Toscane… gemaakt in Italië Toscane… gemaakt in Italië
  • Italië staat eigenlijk altijd al synoniem voor stijl. De bekende labels ‘gemaakt in Italië’ staat voor kwaliteit en schoonheid op alle gebieden: van de verschillende landschappen in elke regio tot de fantastische keuken en van de wereldberoemde bezienswaardigheden tot mode, steden, wijnstreken.Het laatste nieuws

  • De Provence in geuren en kleuren De Provence in geuren en kleuren
  • Voor mij is de Provence het land van geur, kleur en smaak en het is dan ook een plek waar ik steeds weer na teruggetrokken wordt. Vroeger gingen we er al heen in de zomer, volgepakt in de auto op weg naar ons vakantiehuisje in een slaperig dorpje of soms (als we geluk hadden) op een vakantiepark.

  • Voor ieder wat wils aan de Costa Blanca Voor ieder wat wils aan de Costa Blanca
  • Een goedkope vlucht naar Alicante, maar dan? Waar willen wij onze vakantie aan de Costa Blanca doorbrengen? Als ik alleen was geweest was dat nog niet zo’n probleem geweest, maar ik ging op vakantie met vrienden en hun twee dochters van 18 en 19.

Vakantiepark Tre Capitelli
Tre Capitelli


Op het vakantiepark Tre Capitelli ervaart u de authentieke sfeer van een vakantie in Italië. Het ligt in het nog deels ongerepte Idro.

Vakantiepark Garda Village
Garda Village


Het vakantiepark de Garda Village bevindt zich net buiten het plaatsje Sirimione, gelegen aan het zonnige Italiaanse Gardameer.

Vakantiepark Villenpark Sanghen
Villenpark Sanghen


Dit groene park is prachtig gelegen in één van de mooiste bochten van het Gardemeer. In Villaggio Sanghen kunt.

Vakantiepark Residence Porto Letizia
Residence Porto Letizia


Het mooie vakantiepark Residence Porto Letizia lig aan het prachtige Lugano meer, de ideale plek voor een droomvakantie in Italië.


038-3330101