Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Vakantiebelevenissen

De Provence in geuren en kleuren

De Provence in geuren en kleuren

Voor mij is de Provence het land van geur, kleur en smaak en het is dan ook een plek waar ik steeds weer na teruggetrokken wordt. Vroeger gingen we er al heen in de zomer, volgepakt in de auto op weg naar ons vakantiehuisje in een slaperig dorpje of soms (als we geluk hadden) op een vakantiepark. ’s Ochtends werden mijn broer en ik erop gestuurd om vers brood te halen: ‘Deux pain complet, sil vous plait’. Wit brood was ongezond, dat gold blijkbaar ook voor het stokbrood op vakantie. Croissantjes daar deden we niet aan. Je kan je voorstellen dat dit één van de dingen was waar ik nu extra van geniet als ik op vakantie naar de Provence, ga. Hoewel, slecht hadden we het vroeger zeer zeker niet, mijn ouders zijn toch echte Bourgondiers, dus Franse kaas en artisjokken werden direct gekocht en er moest ook gestopt worden bij een wijnchateau en op de lokale markt voor knoflook en kruiden. Naast de kruiden lag de heerlijk geurende lavendel in zakjes en zeepjes. Ik genoot!

Cultureel of culinair… ik geniet van beide

De Provence in misschien direct de meest bekende strandbestemming, maar het heeft daarentegen prachtige culturele bezienswaardigheden. Ik vind het dan ook heerlijk om een paar uur rond te struinen op een oude Romeinse vindplaats zoals Glanum, bij St. Remy de Provence, ooit de woonplaats van Vincent van Gogh en Nostradamus. Het pauselijk paleis in Avignon en de beroemde halve brug of een kijkje te nemen in de oude amfitheaters van Orange en Nimes, er moet gewoon een vleugje cultuur aan mijn vakantie zitten. Het dorpje Isle sur la Sorgue heeft mijn hart toch wel een beetje gestolen, wandelen langs het riviertje Sorgue biedt plaatjes die zo van een schilderij kunnen komen. De kleurrijke bloemen, afgewisseld met authentieke huizen, talloze terrasjes direct aan het water en dan dat prachtige waterrad.

Nou moet ik wel toegeven dat aan het einde van een dagje cultuur opsnuiven, dat heerlijke koele water van een meertje wel heel erg lokt. Je zult me daar dan ook zeker vinden zo aan het einde van de middag. Het mooie is dat dit soort meertjes op diverse plekken te vinden zijn. Klein, maar ook flink grote meren zoals Lac de Castellane, waar je naast zwemmen ook kunt kajakken en waterfietsen.

En dan is het etenstijd :-) , natuurlijk heb ik al ergens lekker geluncht, maar het avondeten kijk ik toch altijd naar uit. Vooral als we ergens gaan eten. En entrée van olijven (je proeft de zon) of pâte en croûte en dan het hoofdgerecht. Hoewel de Bouillabaise en salade Niçoise typische Provençaalse gerechten zijn, gaat mijn voorkeur uit naar iets stevigers. Ook dit staat op de kaart, Sisteron lam of een stoofschotel van stier uit de Camargue, maar ook vis en zeebanket. Als ik dit zo opschrijf loopt me het water alweer in de mond.

De Provence… een buitensportparadijs

Net zoals er cultuur in mijn vakantie moet zitten, kan ik ook niet de hele dag in de zon liggen, ik wil graag wat doen. Gelukkig is de Provence een paradijs voor buitensportliefhebbers, bijvoorbeeld in de Gorge du Verdon. Ideaal om te wandelen en mountainbiken. Oké je moet geen hoogtevrees hebben, maar het uitzicht is het heel erg waard. In de diepte zie je de rivier de Verdon stromen, terwijl je op de steile rotswanden nog kunt klimmen en abseilen. Andere uitdagingen zijn paragliden of white water raften. Ik heb het, naast wandelen, iets rustiger bij kajakken en canyoning gehouden. Dat prachtige helderblauwe water is kouder dan je denkt, maar ik zou het zo weer doen. Ook op de rivier de Gardon kan je kajakken, zelfs tot de beroemde Pont du Gard, een oud Romeinse aquaduct.

Paarse, geurende lavendelvelden, intens blauwe meren en rivieren, dorpje vol prachtige bloemen en markten vol streekproducten met de geur en smaak van de zon. De Provence prikkelt alle zintuigen, alleen al daarom zou je hier op vakantie gaan.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 stem(men), gem. 5.00 van 5) sterren
Waardeer dit artikel
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Gerelateerd nieuws

  • Provence - Alpes - Cote d'Azur Een nieuw hoofdstuk van reizen: Provence, Frankrijk
  • Heeft u ooit een boek gelezen zoals the Hunger Games, Harry Potter of Trots en Vooroordeel? Of elk ander boek dat je dagenlang vasthoudt op de bank en je handen aan de pagina’s lijmt, op een manier die je je niet kunt voorstellen? Dat is zoals ik de Provence in Frankrijk zou willen beschrijven.

  • ‘Wulken‘? Bent u klaar voor het Franse ‘pluk de dag’? ‘Wulken‘? Bent u klaar voor het Franse ‘pluk de dag’?
  • Er wordt gezegd dat Frankrijk een van de meest bezochte landen van de wereld is… misschien vanwege het feit dat het een complex land is met een eindeloze variatie, misschien omdat dat het land een fascinerende historie heeft, of omdat Frankrijk… gewoon Frankrijk is.Het laatste nieuws

  • Voor ieder wat wils aan de Costa Blanca Voor ieder wat wils aan de Costa Blanca
  • Een goedkope vlucht naar Alicante, maar dan? Waar willen wij onze vakantie aan de Costa Blanca doorbrengen? Als ik alleen was geweest was dat nog niet zo’n probleem geweest, maar ik ging op vakantie met vrienden en hun twee dochters van 18 en 19.

  • Zon, zee en strand aan de Costa Brava Zon, zee en strand aan de Costa Brava
  • Hou je van zon, hou je van het strand en af en toe afkoelen in het heerlijke zeewater? Ik wel! Waarom ben ik dan nooit op vakantie naar de Costa Brava gegaan? Barcelona lijkt me een schitterende stad, oké het ligt officieel niet aan de Costa Brava, maar het is wel een fantastisch uitstapje als je hier bent.

Vakantiepark Village Club Pont Royal en Provence
Village Club Pont Royal en Provence


Dit vakantiepark is gelegen op een uitgestrekt privé-landgoed van 180 hectare in het hart van Lubéron. Dit autovrije park heeft de uitstraling.

Vakantiepark Golf de la Cabre d’Or
Golf de la Cabre d’Or


Op ongeveer 20 kilometer ten noorden van Marseille ligt het vakantiepark Golf de la Cabre d’Or. Dit nieuwe complex ligt aan de rand van de golfbaan.

Vakantiepark Les Mas Haute Provence
Les Mas Haute Provence


Het vakantiepark Les Mas de Haute Provence bestaat uit 3 kleine delen – Les Chênes, Les Orgues en Les Pigeonniers – uitgezaaid over een mooi terrein.

Vakantiepark L’Hochette
L’Hochette


Het vakantiepark L’Hochette ligt in de Franse Alpen en Provence, niet ver van Briancon, prachtig tegen een berghelling. Op het park heeft u gratis toegang tot Wifi internet.


038-3330101