Chat with us, powered by LiveChat
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Vakantiebelevenissen

vakantie in Noord-Holland

Amsterdam, een eigen en andere wereld

Heb je ooit gemerkt dat wanneer mensen over Amsterdam praten, ze een speciale schittering in hun ogen krijgen, bijna alsof ze het over iets geheims hebben, maar ze niet wachten om het te verklappen?

Het is best wel grappig hoe deze stad je dat gevoel kan geven, een gevoel van onverklaarbare onschuld.

Ik sprak een buitenlandse toerist in Amsterdam en vroeg hem hoe hij deze stad ervoer. Hij beschreef het als een gevoel van hectiek maar ook rust, zowel intrigerend als ontspannend. Het is een soort achtbaan van emoties. Het lijkt wel of je zintuigen op hol slaan en dat geeft een mysterieus gevoel dat je moet overwinnen.

Alle wegen leiden naar… Amsterdam

Amsterdam is een wereld op zich, een mix van culturen van 174 verschillende nationaliteiten. Werkelijk indrukwekkend, zeker als je uit een klein plaatsje op het platteland komt. Mijn eerste bezoek aan deze stad was dan ook zeker indrukwekkend, vooral alle grachten bij zonsondergang. Een beeld dat ik niet uit mijn hoofd kan zetten. Het klinkt misschien vreemd, maar ik zou graag teruggaan naar Amsterdam, om dat gevoel van rust weer te ervaren.

Iedereen is anders en er zijn veel mensen die deze stad om andere redenen geweldig vinden, zoals het stadscentrum met de geweldige geschiedenis, het Rijksmuseum, het Van Goghmuseum, het Cobramuseum van Moderne kunst, het beroemde Rode district en de vele en veelzijdige winkels in alle gekke soorten en maten.

Iets anders wat ik in Amsterdam ontdekte was de architectuur, de huizen waar mensen in wonen. Ze lijken wel als een puzzel gebouwd, waarbij iemand echt is gaan passen en meten, met een perfect resultaat. Dat gevoel dat je krijgt als je een appel met 1 lange schil afpelt of een verjaardagscadeautje opent zonder het papier te scheuren. Het bezorgt je een merkwaardig en blij sensationeel gevoel.

Er wordt beweerd dat het gebouw aan de Singel 7 het smalste huis ter wereld is, met slechts 1 meter breed… ik geloof het direct. Ben je ooit in een appartement in Amsterdam geweest? Het is fascinerend, zo ontworpen dat zelfs de smalste huizen omgetoverd zijn tot comfortabele woningen. Natuurlijk zijn niet alle huizen hetzelfde. Het breedste huis in Amsterdam is 22m breed, tegenover Kloveniersburgwal 26, een huis van slechts 2,44 meter breed. Je kan niet anders dan verliefd worden op deze stad. Het unieke karakter speelt op het gevoel, het duizelt en fascineert met elke stap die je zet.

Een andere kant van de stad zijn de ‘bekende bezienswaardigheden’ van deze plaats, zoals de Begijnhof met de historische binnentuin en het voormalige huis van de Katholieke nonnen.

Ben jij meer iemand voor de wat minder bekende bezienswaardigheden? Ontdek dan de Scheepstimmermanstraat, de eigenaren van deze huizen kregen toestemming om hun eigen huis te ontwerpen. Natuurlijk is er een huis van architect Koen van Velsen, rond een acaciaboom van 10 meter, dat is pas cool!

Wist je dat je iets verderop kunt pootje baden in de zee. Dit was echt heel verleidelijk, maar hoe kom ik zo snel mogelijk van het ‘Red Light District’, een gezellige woonwijk, vol drukte en leven, met een oude kerk op een levendig plein als centrum bij de zandstranden en het heldere water. Hiervoor mag je wel onderdeel van de Jetsons zijn. Ik heb gekozen voor strand Zuid, maar er zijn ook een strand West en strand IJburg, talloze restaurants en bars in een geweldige sfeer. Maar niet voordat ik een kijkje genomen had in de oude kerk, met haar zeldzame houtsnijwerk die diverse spreekwoorden uitbeelden.

De automatiek verdwijnt helaas wat uit het straatbeeld, maar in Amsterdam is het geweldig om toeristen te observeren bij dit, voor hen onbekende, fenomeen. Je ziet ze zich verbazen over de kaassoufflés en de frikadellen en de echte Nederlandse specialiteit, het broodje kroket.

De wereld buiten Amsterdam

De hele provincie Noord Holland is fascinerend, zo ook de oude stad Haarlem, niet ver van Amsterdam. Hier vind je het Teylers Museum, het oudste publieke museum van het land.

Je vindt hier ook veel dorpen en deze bepalen de sfeer van de streek. Zo is er het het historische dorp Monnickendam of Edam van de wereldberoemde kaas of het vissersdorp Volendam.

Langs de kust liggen talloze badplaatsen en hun stranden, je zult hier zeker genieten, zoals de stranden bij Bloemendaal, Bergen, Egmond en Zandvoort.

De kaasmarkt in Alkmaar is een interessante bezienswaardigheid voor velen. Maar als je meer een waterrat bent dan zijn de stranden en het IJsselmeer misschien meer jouw ding. Ontdek het windsurfen en kitesurfen aan de Noordzeekust en op het wat kalmere IJsselmeer, hoewel hier kan je ook uitstekend vissen en zeilen. Keuzes, keuzes, er is genoeg te bedenken.

Ik speel niet vaak mee in de loterij, maar als ik zes plaatsen zou moeten kiezen in de reisloterij, zou ik zeker Amsterdam en Noord Holland kiezen, deze plaatsen zijn absoluut een gokje waard.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nog geen beoordelingen)
Waardeer dit artikel
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Gerelateerd nieuws

  • Een fietsvakantie in Utrecht Een fietsvakantie in Utrecht
  • Nederland is een paradijs voor hen die van fietsen houden

  • vakantie in Zeeland Uitwaaien in Zeeland? Ik doe mee
  • Dus dit is zomer. Ja, het is hier, het is warm, het is mooi, het is vakantie. Iedereen houdt ervan, net zoals praten over vakantie, iedereen houdt van de zomer. Waarom zouden we niet? Het geeft een gevoel van vrijheid, voor uw gevoel eindeloos, en de dagen zijn langer.Het laatste nieuws

  • De Provence in geuren en kleuren De Provence in geuren en kleuren
  • Voor mij is de Provence het land van geur, kleur en smaak en het is dan ook een plek waar ik steeds weer na teruggetrokken wordt. Vroeger gingen we er al heen in de zomer, volgepakt in de auto op weg naar ons vakantiehuisje in een slaperig dorpje of soms (als we geluk hadden) op een vakantiepark.

  • Voor ieder wat wils aan de Costa Blanca Voor ieder wat wils aan de Costa Blanca
  • Een goedkope vlucht naar Alicante, maar dan? Waar willen wij onze vakantie aan de Costa Blanca doorbrengen? Als ik alleen was geweest was dat nog niet zo’n probleem geweest, maar ik ging op vakantie met vrienden en hun twee dochters van 18 en 19.

Vakantiepark IJsselhof
IJsselhof


Villavakantiepark IJsselhof is in een prachtige omgeving van het Noord-Hollandse Andijk gelegen. Villavakantiepark IJsselhof is direct gesitueerd aan de IJsselmeerkust.

Vakantiepark Zandvoort
Zandvoort


Het mooie vakantiepark Park Zandvoort aan zee bevindt zich 300m van de zee af, in het gezellige Zandvoort. Op het vakantiepark worden verschillende luxe vakantiehuisjes verhuurd, capaciteit tot 12 personen.

Vakantiepark Woudhoeve
Woudhoeve


Vakantiepark recreatiepark Woudhoeve bevindt zich in het Noord-Hollandse plaatsje Egmond aan de Hoef; een mooi plaatsje tussen de duinen aan zee.

Vakantiepark Zeewaard
Zeewaard


Sint Maartensvlotbrug ‎

Op vakantiepark Zeewaard begint uw ideale strandvakantie. Lekker uitwaaien, zonnebaden, zwemmen, spelen in de branding en natuurlijk zandkastelen bouwen,


038-3330101